top of page
Search

Klimatické raňajky v sekunde

Trieda sekunda mala super raňajky! Okrem toho, že žiaci zdravo raňajkovali, dozvedeli sa i o pôvode potravín a  ich ceste na náš stôl.


Sekunda od rána lákala vôňami dobrôt  od spolužiakov alebo pani učiteľky Bežákovej. Po krátkom úvode sa sekundáni hneď pustili do jedenia, veď  doma neraňajkovali. Porovnávali sa potraviny z obchodu, supermarketu a z domácich zdrojov. Všetci si super pochutili. Mali  na výber z ovocia, zeleniny, pečiva, mliečnych výrobkov, čokoládových krémov a rôznych nápojov. Treba povedať, že rozdiel bol veľký. Napríklad zelená paprika, ktorá podľa žiakov chutila úplne inak ako kupovaná v supermarkete. Tak isto aj pri paradajkách, ktoré taktiež chutili a voňali o veľa lepšie a nielen vyzerali pekne. Domáca zelenina, ovocie i čokoládová nátierka boli veľmi dobré. Čokoládovú nátierku našej tohtoročnej študentskej spoločnosti  jedli ako prví degustátori. Prajeme ich výrobku nech každému chutí!

 Keď už boli najedení, ujala sa slova pani Danka Palkechová a začala  prezentovať informácie ohľadom ekológie a dôležitosti potravín, ktoré kupujeme. V rozhovore  sa mnohí dozvedeli nové veci aj o jednotlivých potravinách ako napríklad o BIO čajoch z Rakúska, o dovoze ovocia z tropických krajín a o pestovaní potravín na Slovensku. Ukázala  tiež, čo znamenajú jednotlivé značky na potravinách. Po diskusii raňajky pokračovali, veď bolo treba dopiť a dojesť Nelkine vynikajúce ovocné šťavy, jogurty a syry z neďalekej farmy.

 Nakoniec každý sekundán napísal na malý papierik, ako sám prispeje k zmierneniu klimatických zmien.  Poupratovali triedu a opäť sa pustili do vyučovania ako každý deň. Klimatické raňajky sa všetkým veľmi páčili. Každý sa dobre najedol a aj niečo nové dozvedel. Peniaze na potraviny, ktoré sa porovnávali s domácimi – prinesenými poskytla Progresívna škola.

 Je veľmi dobré, že sa na gymnáziu uskutočňujú aj takéto zaujímavé aktivity. Prajme im, nech sú podobné akcie častejšie!






Do školského časopisu napísal Matej Barniak, sekunda, Gymnázium Dubnica nad Váhom.




8 views0 comments
bottom of page