top of page
Search

Zerowaste týždeň - Nakupovanie a Potraviny

Ako vidí mladé dievča túto problematiku? Akými pravidlami by ste sa mali podľa riadiť? Prečítajte si článok od Natálky, ktorá je ešte len v sekunde ale názory na ekológiu má jasné.


Témou tohto týždňa sú aj Bezodpadové nákupy. Zameriame sa hlavne na to, ako sa zbytočnému odpadu vyhnúť aj v bežných obchodoch. Na konci mám pre vás pripravené jednoduché tipy, ako nahradiť rôzne potraviny z hľadiska myšlienky nakupuj tak, aby si nevytvoril odpad..

1. Na nákup sa treba dobre pripraviť už doma. Napíšte si presný zoznam vecí, ktoré potrebujete do mobilu, vyhnete sa tak písaniu na papier, takže už v prvom kroku nevyprodukujete žiaden odpad. Ďalším plusom zoznamov je aj to, že dokážete odhadnúť koľko tašiek budete potrebovať.


2. Už v prvom bode som načrela tému tašky. Mali by sme používať plátenné, pretože je veľmi malá možnosť, že sa pretrhnú na rozdiel od igelitiek alebo papierových tašiek, ktoré už neopravíte, ak sa roztrhnú - a tak vyprodukujete zbytočný odpad. Na pečivo a ovocie odporúčam sieťky zo záclon alebo ľanu.


3. Teraz sa pozrieme na zúbok každému druhu potravín samostatne. Začnime zeleninou a ovocím. Tu si treba brať nebalené druhy, najlepšie by bolo, ak ste v obchode, kde vám to odvážia priamo na pokladni a vy tak nemusíte vyprodukovať odpad v podobe nálepky s údajmi o produkte.


4. Ďalej by som sa presunula k rôznym cereáliám a orieškom. Tým by som sa v bežných obchodoch vyhýbala. Veľmi príjemnou alternatívou sú napríklad trhoviská alebo bezobalové obchody (Bezobalis, Živana), kde okrem nebalených orieškov a strukovín nájdete aj ovsené vločky, ktoré sú skvelou náhradou za bežné cereálie. Odporúčam baliť do ľanových vreciek, ktoré si vezmete z domu.


5. Pečivo je kategóriou, kde sa budeme riadiť veľmi podobne ako pri zelenine a ovocí. Je teda potrebné vyberať nebalené pečivo, ktoré sa dá zabaliť do ľanových vreciek alebo sieťok.


6. Ďalším krokom budú určite mäsové výrobky. Tu by som sa rozhodne zďaleka vyhýbala baleným šunkám atď. a išla rovno k regálu s obsluhou. Tam máte možnosť si priniesť vlastnú nádobku/ škatuľku/ obedár, do ktorého vám môžu tovar dať. Jediný odpad, ktorý tu vyprodukujete, je nálepka. Tej sa zbavíte tak, že namiesto bežného obchodu zamierite priamo do mäsiarstva, kde vám mäso nacenia rovno pri pulte a opäť si ho môžete vziať do vlastného obalu.




7. So syrom je to veľmi podobne, no s ostatnými mliečnymi výrobkami už nie. Mlieko ako také sa vám bez odpadu oplatí jedine z mliekového automatu alebo priamo z nejakej farmy, kde sa dá väčšinou dostať okrem kravského aj kozie alebo ovčie mlieko. Jogurty majú jednoduchú prípravu, a tak sa dajú jednoducho vyrobiť aj doma. Ak samozrejme takúto možnosť nemáte, stačí, ak si ich zakúpite v skle, ktoré je (pre zaujímavosť) veľakrát recyklovateľné a je asi 95% šanca, že už aj to sklo recyklované bolo, preto nevytvoríte takmer žiaden nový odpad. Rovnako sa to dá aplikovať aj na smotany a iné mliečne výrobky.


8. Medy sú jednou z kategórií, kde by som sa bežným obchodom opäť vyhýbala, ale vôbec to nie je nutné. Aj v bežných obchodoch nájdete kvalitné medy, treba si však dávať pozor na to, aby boli v sklenom pohári s kvalitným kovovým vrchnákom. Je to dôležité hlavne preto, že niektorí včelári takéto poháre buď vykupujú, alebo im ich môžete darovať, dávajte si ale pozor na to, aby bol tento pohár pred tým používaný len na med.



Náhrada potravín

Veľa ľudí, hlavne detí, má rado na večeru kakao alebo granko. To ale vytvorí odpad v podobe papierovej/ kartónovej škatuľky a vrecúška, v ktorom už je priamo ten prášok. Dá sa jednoducho nahradiť mliekom s medom, alebo roztopenou čokoládou v mlieku, ale tou vytvoríte určitý odpad (obal), takže tomu by som sa zďaleka vyhýbala.

Bezlaktózové alebo rastlinné mlieka sú veľmi populárne a chutné. Tu by som vás jednoznačne odkázala na vegánsky recept od Kiki z minulého týždňa, ktorý nájdete vo výbere príbehov. Ak ďalej z použitých napr. ovsených vločiek vyrobíte podľa jej receptu ovsené guličky alebo si z nich len jednoducho spravíte kašu, nevyprodukujete žiaden odpad.

Prichádza leto a s ním aj chuť na zmrzlinu alebo nanuky. Pri návšteve cukrárne by som najviac odporučila si k zmrzline sadnúť, pretože vám ju vtedy donesú v pohároch a jete s lyžičkami, ktoré potom umývajú a používajú sa ďalej. V takomto prípade nevyprodukujete žiaden odpad. Samozrejme, dá sa zmrzlina jednoducho vyrobiť doma, kde si viete presne odkontrolovať, koľko a či ste vyprodukovali nejaký odpad. Nanukom by som sa vyhýbala dvojmetrovým oblúkom, pretože jednak ich musíte kúpiť v obchode, kde je v plastovom obale na drevenej paličke, kde vám pri kupovaní musia dať bloček, ktorý je odpadom, ale hlavne kvôli nedobrým podmienkam, v akých sa nachádzajú. Neraz, keď prechádzam okolo regálov sú tieto obaly natrhnuté, v horšom prípade je samotný nanuk bez obalu v chladiacom boxe (toto nebola snaha niekoho pošpiniť).

Nezabudnite, že najlepšie pre našu Zem je, ak odpad vôbec nevytvoríte.



Natália Šašinková, Sekunda

11 views0 comments
bottom of page